Nemtii cei ” cinstiti ” loviti de un nou megascandal de coruptie

0
1083

Parlamentarul ecologist austriac Peter Pilz a făcut săptămâna aceasta o plângere penală împotriva grupului german Daimler, despre care susţine că a fost implicat în finanţarea frauduloasă a vânzărilor de avioane Eurofighter către Austria, transmite DPA, potrivit agerpres.ro.

Pilz, cunoscut pentru dezvăluirea unor acte de corupţie, a declarat sâmbătă agenţiei că i-a reclamat atât pe managerii de la Daimler, cât şi pe cei de la EADS, concernul care produce şi aeronavele Airbus. El i-a implicat în scandal şi pe directorii unor firme austriece, printre care producătorul de automobile Magna, şi pe un oficial din ministerul economiei.

Acuzaţiile parlamentarului au fost făcute publice în premieră de revista germană Der Spiegel şi de cotidianul austriac Kurier. Ele se adaugă celor formulate în februarie de ministerul apărării de la Viena, care a acuzat grupul Airbus şi filiala acestuia, Eurofighter, că au adus Austriei prejudicii de 1,1 miliarde de euro prin preţul nejustificat de mare a 15 avioane de luptă.

Ca parte a tranzacţiei, constructorul de avioane a promis că va încheia contracte noi în valoare de patru miliarde de dolari cu firme austriece. Pilz, bazându-se pe un act al poliţiei germane şi pe documente ale Daimler, afirmă că acest grup a mediat contractele respective prezentând comenzi mai vechi către firme din Austria ca pe unele noi. Din schema frauduloasă, Daimler a câştigat 3,2 milioane de euro.

„Daimler a construit un bazar de contracte de compensaţie timp de câţiva ani”, susţine deputatul.

Concernul german a respins acuzaţiile şi a afirmat, printr-un comunicat, că a dat comenzi firmelor austriece şi a colaborat cu EADS în mod legal.stiripesurse.ro

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here