„Lambada” a împlinit 28 de ani. Pe Youtube are peste 81 de milioane de vizualizări

0
164

Vă mai amintiţi de Lambada? Cu siguranţă da, pentru că toţi am încercat paşii, am fredonat melodia şi am visat la dansuri senzuale pe plaje exotice. Au trecut 25 de ani de la lansarea, în primăvara anului 1989, a celebrei piese braziliene.

Cunoscută în toată lumea sub numele de „Lambada”, piese se numeşte de fapt „Chorando se foi”. Face furori, şi astăzi, în lumea întreagă şi a fost cântată de grupul pop francez Kaoma. Single-ul a devenit un hit la nivel mondial, fiind vândut în peste 5 milioane de copii, în 1989. A ocupat prima poziţie în 11 topuri diferite şi s-a clasat pe locul IV în UK Singles Chart şi în Irish Singles Chart, iar in U.S. Billboard Hot 100 s-a clasat pe poziţia 46.

Judecătorii au decis:  Lambada este…boliviană

Deşi brazilienii nu recunosc, celebra piesă din Brazilia este de fapt originară din …Bolivia. Fapt ce este consfinţit, prin decizie judecătorească, în urma procesului intentat de Los Kjarkas fomatiei Kaoma. Adevăraţii autori sunt, aşadar, fraţii Gonzalo şi Ulises Hermosa, nucleul celui mai popular grup de folk andin din Bolivia, Los Kjarkas. Melodia lor, cea după care Kaoma a făcut coverul „Chorando se foi”, se numeşte „Llorando se fue”, a fost lansată în 1981 şi a avut un succes notabil în ţările Americii latine. Din 1983 pînă în 1989, piesă a beneficiat de câteva coveruri, în fiecare an. E drept, în 1989, cei de la Kaoma i-a adus Lambadei succesul planetar, însă versurile şi melodia au fost folosite fără acordul autorilor, care s-au judecat cu producătorul francez şi au cîştigat. Melodia originală, boliviană, este, de fapt, o saya (gen muzical provenind de la comunităţile afro-boliviene).

Lambada, influenţe din Africa, Portugalia şi Europa

După cum spuneam celebrul hit al celor de la Kaoma se numeşte „Chorando se foi”, iar „lambada” se numeşte, de fapt, stilul de dans. Acesta este originar din Brazilia, dintr-o perioadă când ţara era încă o colonie portugheză. Provine de la Carimbo, care a fost un dans simplu şi senzual. Hainele purtate în timpul dansului au fost, în principal, fuste pentru femei şi pantaloni lungi pentru bărbaţi. La baza lambadei stau, în principal, mişcările dintr-o parte în altă, şi nu din faţă în spate, inspirate de Carimbo. Datorită mişcărilor sale şi a popularului farmec, acestui dans senzual i-a fost dat un nou nume, Lambada, care înseamnă în limba portugheză „atingere intensă”. În principal, dansată într-o mod „văluros”, lambada este foarte fluidă în comparaţie cu alte forme de dans latino. A devenit populară în întreagă lume în anii 1980. Dansul are influenţe din Africa, Portugalia şi Europa.

Vă mai amintiţi de puştii care dansau în videoclipul piesei „Lambada”?

Clipul, în care o fată blondă şi un puşti de culoare dansau, a fost foarte apreciat multă vreme. A constituit chiar o rampă de lansare a tinerilor protagonişti. Chiar dacă ritmurile şi mişcările de dans erau cam îndrăzneţe chiar şi pentru oameni mari, folosirea a doi copii superbi (o tânăra înaltă, blondă şi frumoasă, pe nume Roberta, şi un băiat de culoare, Chico) în realizarea videoclipului s-a dovedit o formulă de succes.(w300) Roberta ş

Chico încearcă să-i atragă atenţia puştoaicei, dar, când intră în graţiile ei, tatăl fetei se opune prieteniei dintre cei doi. În cele din urmă cu ajutorul mişcărilor de dans, reuşesc să-l tempereze. Această poveste inocenţă din „Lambada” a adus şi celebritatea celor 2 copii care au devenit buni prieteni, ajungând de nedespărţit: ei mergeau împreună la şcoală, împărtăşeau pasiunea lor pentru dans, fiind chiar cooptaţi în trupa Kaoma pentru a dansa celebrele mişcări de „Lambada” în spectacole. Dar, cu trecerea anilor, vieţile lor au luat o turnură total neprevăzută. Chico, acum în vârstă de 37 de ani, este preot la o biserica protestantă şi este căsătorit, iar Roberta este medic veterinar şi este la rândul ei căsătorită.

Loalwa Braz, vocea grupului Kaoma, este în Guinness Book şi a colaborat cu un cântăreţ român

Cântăreaţa grupului, brazilianca Loalwa Braz, are acum 60 de ani şi locuieşte în Franţa. Ea este, conform Guinness Book, în top 20 cele mai ascultate şi îndrăgite voci din lume. Interpreta “Lambadei” este şi azi, 28 de ani mai târziu, invitată peste tot în lume să cânte această piesă care a făcut istorie în muzică. Anul trecut a colaborat şi cu trupa românească „Naguale”, la piesă „Mirame”. Loalwa este vorbitoare a 4 limbi: portugheza, limba ei maternă, spaniolă, franceză şi engleză. S-a născut la Rio de Janeiro, într-o familie de muzicieni: tatăl era șeful unei orchestre, iar mama interpretă la pian clasic. Locuieşte la Paris din 1985.

(w300) Loalwa Bra

„Lambada” fost lansată ca prim single de pe albumul de debut “Worldbeat” al trupei Kaoma, iar videoclipul exotic a fost filmat pe plaja Cocos, din oraşul Trancoso, în statul Bahia, din Brazilia. Pe Youtube, videoclipul celebrei „Lambada” are peste 51 de milioane de vizualizări. După „lambada”, au mai avut şi alte piese de succes, printre care„Tago Mago”, „Lambareggae”, „Dançando Lambada”, „Lambamor”, „Lamba Caribe”, sau „Melodie d’Amour”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here