In timp ce toata lumea injura PSD , Romania pregateste pentru al doilea trimestru consecutiv cea mai mare crestere economica din Europa

0
13899

Încă nu a fost bine „digerat” nivelul excepţional al creşterii economice din trimestrul 1 2017, de 5,7%, însă datele care au venit până acum pe lunile aprilie şi mai indică o accelerare a creşterii economice an la an la peste 6%.

Creşterea economică de pe trimestrul 1 a fost determinată de evoluţia puternic pozitivă a producţiei industriale, care a raportat un plus de 7,3% faţă de anul anterior. Cu o pondere de 23% în PIB, industria rămâne cel mai mare sector economic al economiei, peste comerţ, cu 18%.

România are din acest punct de vedere o structură care nu se regăseşte în ţări precum Grecia sau Portugalia, fiind mai apropiată de Germania şi Cehia, care au o pondere a industriei în PIB de circa 25%. De altfel, la nivelul Comisiei Europene există strategii privind creşterea ponderii industriei în economiile ţărilor membre, cu obiectivul de a se atinge 25% în 2020.

Că această structură nu aduce şi roade suficiente economiei româneşti pentru că întreprinderile locale de obicei execută asamblări cu valoare adăugată redusă, este altceva.

Însă ponderea ridicată a industriei în PIB face ca imediat ce există un ritm înalt de creştere, de 8-10%, acesta asigură la rândul său 1,5-2 puncte procentuale de creştere a PIB an la an.

2017 a venit cu o neaşteptată creştere a producţiei industriale pe primul trimestru, de 7,3%, bazată pe industria auto, care a raportat un excepţional plus 22% pe primul trimestru.

Surpriza este că pe mai creşterea producţiei auto a fost de nu mai puţin de 40% an la an, astfel încât pe aprilie şi mai, cele două luni pentru care există date deocamdată de la Institutul Naţional de Statistică în ceea ce priveşte evoluţia producţiei industriale, avem un plus de 9% faţă de aceleaşi luni de anul anterior.

Aceasta va asigura un punct suplimentar al creşterii economice, care se poate duce în trimestrul 2 al acestui an la peste 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Este un pariu, în condiţiile în care restul sectoarelor au mers la fel ca în T1 sau chiar mai bine.

Astfel, este de presupus că aportul comerţului va rămâne similar, cu o creştere de 7-8% an la an, deci o contribuţie la creştere de 1,4%.

Şi este de aşteptat ca IT-ul să crească în continuare cu 15% şi să aducă un 0,9-1 punct la creştere, iar un sector apropiat, „activităţi profesionale”, adică firmele de outsourcing, să raporteze o creştere de 9-10%, deci o contribuţie de 0,5 puncte procentuale la creştere.

În plus, chiar şi intermedierile financiare, care au fost în scădere în T1, este posibil să aducă un 0,1-0,2 puncte procentuale.

Toate aceste date cumulate ar putea conduce către un PIB în creştere cu peste 6% în T2 2017 faţă de T2 2016 – cum nu a mai avut România din 2008 încoace.ziarulfinanciar.ro

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here