Despagubiri ca victima a unui accident auto

0
339

Exista multe cazuri de accidente rutiere, usoare sau grave, cu sau fara victima si exista numeroase cazuri in care exista persoane ce trebuie sa primeasca daune in urma accidentelor de la asiguratori. Insa, asiguratorii, in multe dintre cazuri trag foarte mult de timp atunci cand e cazul sa plateasca daune unor oameni. Aici intervin specialistii care fac munca grea si care se ocupa sa recupereze banii pe care ii meritati.

Unul dintre cele mai importante aspecte in cazul producerii unui accident rutier este acela de a se face poze la locul producerii acestuia. In cazul in care accidentul implica vatamari corporale, atunci trebuie chemata Politia Rutiera care va desfasura o acheta la locul producerii evenimentului rutier, ancheta ce include poze, masuratori, declaratii. In cazul accidentului soldat cu vatamare corporala este important ca autovehiculele implicate sa nu fie miscate pana la incuviintarea politiei.

In cazul unui accident usor, cea mai usoara varianta de rezolvare este intelegerea amiabila. Aceasta intelegere se poate face in cazul accidentelor soldate doar cu pagube materiale, accident in care au fost implicate 2 vehicule. Se completeaza fisa de intelegere amiabila primita de catre soferi odata cu RCA-ul si se sfarseste povestea

In urma unui accident doar cu daune materiale se merge la Accidente Usoare: avand documentele de la politie, si o copie de pe amenda vinovatului societatile de asigurari nu mai pot respinge dosarul de dauna. R.C.A.-ul acopera raspunderea civila delictuala a utilizatorului unui vehicul auto, pentru prejudiciile produse unei terte parti in cazul unui accident rutier, prin intermediul acestui vehiculului. In cazul in care ati fost implicat intr-un accident rutier produs din vina unei alte persoane, aflate la volanul unui autovehicul sunteti indreptatit  sa solicitati despagubiri (daune materiale si/sau morale) direct asiguratorului RCA –  emitentul politei RCA – pentru prejudiciul suferit si anume:

  • In cazul vatamarilor corporale: persoana vatamata si familia acesteia pot pretinde asiguratorului RCA despagubiri pentru vatamarea;
  • In cazul decesului: familia persoanei decedate poate pretinde asiguratorului RCA despagubiri pentru decesul rudei decedate in evenimentul;
  • In cazul avarierii autovehicului: pe langa despagubirile (daunele materiale si/sau morale) ce se cuvin persoanei vatamate si/sau familiei acesteia,  asiguratorul RCA poate fi obligat si la plata contravalorii autovehiculului avariat (in care se afla victima accidentului).

In situatia in care victimele accidentelor rutiere si/sau familiile acestora doresc sa obtina despagubiri de la asiguratorul  RCA, este indicat ca acestea sa angajeze un avocat specializat pe partea de asigurari, inca din faza de urmarire penala.  Totodata, avocatul va fi si interfata persoanei vatamate si/sau a familiei acesteia in relatia cu asiguratorul RCA. (solicita informatii la http://avocatisuciu.ro/despre-noi/ )

Fara un avocat specializat in asigurari, urmarirea penala poate dura 2-3 ani, timp in care persoana vatamata va cheltui inutil sume importante de bani.

 

Daune morale victime accident rutier – criterii de apreciere si cuantificare a despagubirii

In absenta unor criterii legale pe baza carora sa se poata realiza o cuantificare obiectiva a daunelor morale, acestea sunt stabilite de instanta de judecata in raport cu consecintele negative  suferite de victima accidentului auto, importanta valorilor lezate acesteia, in ce masura au fost lezate aceste valori, intensitatea ai consecintele traumei fizice ai psihice suferite, in ce masura i-a fost afectata situatia familiala, sociala ai profesionala. (consulta avocati sibiu http://avocatisuciu.ro )

Daunele morale se disting de cele materiale prin faptul ca acestea nu se probeaza, ci se stabilesc de instanta de judecata prin evaluare. In acest scop, pentru ca evaluarea sa nu fie una subiectiva ori pentru a nu se ajunge la o imbogatire fara just temei, in cazul infractiunilor contra persoanei este necesar sa fie luate in considerare suferintele fizice ai morale in mod rezonabil a fi fost cauzate prin fapta savaraita de inculpat, precum ai de toate consecintele acesteia, asa cum rezulta din actele medicale ori de alte probe administrate.

Despagubirile reprezentand daunele morale trebuie sa fie rezonabile, aprecierea ai cuantificarea acestora sa fie justa ai echitabila, sa corespunda  prejudiciului moral real ai efectiv produs victimei ai suferite de aceasta.

Astfel, victimele directe si/sau indirecte ale accidentului auto, persoanele vatamate fizic si/sau psiho-afectiv vor beneficia cu adevarat de principiul repararii cu promptitudine si compensarii integrale a prejudiciului material si moral suferit.

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here