DISTRIBUIȚI

Anunţ şoc făcut de Casa Albă în noaptea de joi spre vineri. Preşedintele Statelor Unite Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, aflaţi într-un schimb de replici extrem de dur, se vor întâlni faţă în faţă, până la finalul lunii mai.

Preşedintele american a acceptat invitaţia dictatorului de la Phenian, transmisă prin intremediul unui înalt oficial sud-coreean, însă locul şi data exactă nu au fost încă precizate.

O astfel de întâlnire era greu de imaginat nu cu mult timp în urmă. Ea vine totuși în contextul în care tensiunile între Washington şi Phenian au atins cote înalte din cauza programului de înarmare nucleară al Coreei de Nord, iar cei doi lideri s-au şi insultat prin declaraţii pubice.

Este vorba de o premieră în relaţiile dintre cele două state. Bill Clinton a fost aproape de o întâlnire cu tatăl actualului lider nord-coreean, Kim Jong-il, în anul 2000, însă aceasta nu a mai avut loc.

Disponibilitatea lui Kim Jong-un de a discuta cu Donald Trump apare pe fondul unui dezgheţ al relaţiilor dintre cele două Corei.

„I-am transmis preşedintelui Trump că în cursul întâlnirii pe care am avut-o cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, acesta a spus că se angajează în denuclearizare. Kim a promis să se abţină de la orice nou test nuclear sau cu rachetă. Înţelege că exerciţiile militare de rutină comune ale Republicii Coreea (Coreea de Sud, n. red.) şi Statelor Unite trebuie să continue. Şi şi-a exprimat nerăbdarea de a-l întâlni pe preşedintele Trump cât mai repede posibil”, a declarat Chung Eui-yong, consilier Securitate Naţională în Coreea de Sud.

Anunţul referitor la o viitoare întrevedere între liderul nord-coreean şi preşedintele american este „un pas în direcţia bună”, a declarat ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov. „În mod sigur, avem nevoie de ea pentru a normaliza situaţia în Peninsula Coreeană”, a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

Comments

comments